Gura uscată (xerostomia)

Potrivit medicilor stomatologi, gura uscată (xerostomie) este o afecțiune foarte gravă, chiar dacă este un inconvenient obișnuit pentru mulți oameni. Inflamația cavității bucale, cariile dentare și alte probleme de sănătate orală pot apărea dacă această afecțiune nu este tratată. Saliva este necesară pentru a menține sănătatea orală, pentru a evita cariile dentare și bolile gingivale, precum și pentru a acoperi și lubrifia țesuturile.

Cauze

Simptomele de uscăciune a gurii pot afecta o gamă largă de persoane, dar persoanele în vârstă ca parte naturală a îmbătrânirii, diabeticii și cei care suferă de tulburări de anxietate sau de boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren, sunt cei mai afectați. În acest din urmă caz, uscăciunea gurii pare să fie asociată cu uscăciunea ochilor. Chimioterapia sau radioterapia pot provoca uscăciunea gurii la pacienții cu cancer.

Uscăciunea gurii este frecvent o consecință a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. Enalaprilul sau captoprilul sunt componentele cheie în comprimatele pentru hipertensiune arterială . Analgezicele pe bază de codeină sau morfină și decongestionantele, inclusiv clorhidratul de pseudoefedrină, sunt exemple de astfel de medicamente. Uscăciunea gurii este o afecțiune care apare frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și iau mai multe medicamente.

Tratament

Protejarea țesuturilor moi și prevenirea cariilor dentare este imperativă atunci când se încearcă ameliorarea uscăciunii gurii. Iată câteva sfaturi simple pentru a vă ajuta:

Gumă de mestecat fără zahăr

Mestecatul unei gume fără zahăr care conține xylitol poate ajuta la stimularea glandelor salivare și la reducerea numărului de bacterii responsabile de cariile dentare.

Beți apă

În timpul zilei, beți apă frecvent pentru a vă menține gura și dinții hidratați. Nu uitați să consumați zilnic doi litri de apă (opt pahare de 250 ml). Cu cât sunteți mai activ, cu atât mai multă apă aveți nevoie. Păstrați o sticlă de apă cu dvs. la sala de sport sau, dacă participați la o ședință lungă, asigurați-vă că aveți apă la dispoziție.

Sugeți bucățele de gheață

Mestecatul gheții îți poate afecta dinții, așa că este mai bine să sugi cuburi de gheață pentru a-ți hidrata gura.

Clătiți-vă gura pentru a înlătura durerea

Uscăciunea cronică a cavității bucale poate duce la apariția de răni dacă glandele salivare nu reușesc să neutralizeze acizii corozivi din placa dentară. Pentru clătirea gurii trebuie folosit un amestec calmant de bicarbonat de sodiu, sare și o cană de apă caldă. Acest amestec neutralizează acizii și dislocă materialul infecțios din țesutul gingival.

Sugeți bomboane fără zahăr

Producția de salivă este stimulată prin zaharisirea dulciurilor tari.

Ronțăiți crudități

Consumul de legume fibroase crude, cum ar fi morcovii, țelina sau merele după mese sau ca gustări, poate stimula glandele salivare. Pe lângă faptul că curăță limba atunci când sunt mestecate și înghițite, aceste alimente tari, bogate în fibre, sunt excelente pentru igiena orală.

Renunțați la dulciuri

Pentru a preveni cariile dentare, limitați consumul de alimente zaharoase și cremoase dacă aveți gura uscată. Fără salivă, aceste alimente pot adera la dinți, ceea ce poate duce la apariția cariilor dentare.

Potoliți-vă setea într-un mod inteligent

Asigurați-vă că evitați cofeina sau băuturile pe bază de alcool dacă suferiți de uscăciune a gurii, deoarece acestea vor exacerba starea. Sunt de preferat apa, băuturile fără zahăr, lactatele și sucurile ușor acide de mere sau pere. Băuturile reci și fierbinți vor deteriora dinții dacă există gură uscată, așa că băuturile călduțe sunt de preferat pentru satisfacerea setei. Dacă aveți răni orale, trebuie evitate băuturile fierbinți.

Renunțați la obiceiurile nesănătoase

Consumul de droguri recreaționale, cum ar fi canabisul, ecstasy, cocaina, amfetaminele sau opiaceele, poate face ca gura să devină și mai uscată decât o face tutunul.

Încercați să evitați alimentele iritante

Este posibil să aveți disconfort dacă aveți gura uscată după ce mâncați alimente picante sau sărate sau beți băuturi acide, cum ar fi sucul de portocale.

Folosiți o pastă de dinți fluor

Pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare sau a bolilor gingivale, trebuie să vă spălați pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți bogată în fluor. Imediat după periaj, ar trebui să folosiți o periuță de dinți sau un tampon de bumbac pentru a aplica pasta pe gingii și pe dinți înainte de a merge la culcare. Lăsați-o să acționeze timp de un minut, apoi apăsați pe dinți și pe gingii astfel încât să le acopere cât mai multă pastă. Spălați excesul de pastă, dar nu vă clătiți gura. Dimineața, înainte de a mânca sau de a bea ceva, repetați procedura. Timp de 4-6 săptămâni, urmați această metodă de două ori pe zi.

Atenție la agenții de spumare

Folosirea pastei de dinți cu laurilsulfat de sodiu, un agent spumant iritant, în cazul gurii uscate poate irita țesutul gingival. Toți producătorii de pastă de dinți includ această substanță, dar s-ar putea să aveți norocul să găsiți una care nu o conține.

Folosiți o apă de gură

Alcoolul și zahărul din apa de gură sunt dăunătoare pentru dinți, așa că evitați-le. Gura uscată vă face mai predispus la afectiuni dentare și la apariția cariilor dentare. Prin urmare, căutați o apă de gură fără alcool și fără zahăr.

Schimbați frecvent periuța de dinți

Periuțele de dinți colectează și adăpostesc bacterii pe măsură ce trece timpul, ceea ce poate duce la infecții bucale și respirație urât mirositoare. Pentru a evita mirosul urât al respirației, înlocuiți periuța de dinți la câteva luni.

Spălați-vă dinții după fiecare masă

Dentiștii susțin că scopul principal al salivei este de a elimina reziduurile alimentare din cavitatea bucală. Resturile alimentare, dacă rămân în urmă, pot provoca un miros neplăcut al respirației dacă nu există suficientă salivă. Este recomandat să vă spălați pe dinți după fiecare masă sau gustare.

Umectați-vă protezele dentare

Protezele dentare pot reține ciupercile, care provoacă probleme de uscăciune a gurii, dacă nu sunt clătite corespunzător înainte de utilizare. Pentru a fi în siguranță, scufundați-vă proteza dentară într-o soluție pentru proteze peste noapte. Clătiți-le bine dimineața înainte de a le folosi.

Umeziți aerul din cameră

Este posibil să reduceți uscăciunea gurii prin instalarea unui umidificator în dormitor. În timp ce dormiți, faceți un efort să respirați pe nas, mai degrabă decât pe gură, pentru a evita evaporarea salivei. Dacă respirați pe gură pentru că aveți nasul înfundat, picurați soluție salină în nări pentru a le elibera în mod natural. Puteți prepara soluție salină amestecând o linguriță de sare cu o jumătate de litru de apă. Înclinați-vă ușor capul pe spate și picurați puțină soluție salină în fiecare nară. Cu toate acestea, dacă nasul înfundat este cronic sau este doar parțial obstrucționat, ar trebui să vă consultați medicul. Decongestionantele eliberate fără prescripție medicală pot cauza agravarea afecțiunii dacă sunt folosite pentru perioade prelungite.

Daca nimic nu a dat rezultate, încercați cu surogate

Înlocuitorii de salivă pot fi cumpărați fără prescripție medicală sub formă de loțiuni, geluri și spray-uri pentru a hidrata gura și a îmbunătăți lubrifierea. Multe dintre aceleași enzime și minerale care se găsesc în saliva naturală sunt incluse în acești înlocuitori de salivă. Prin lubrifierea țesuturilor bucale, aceste preparate ajută la ameliorarea gurii uscate. Folosiți-le de două ori pe zi, o dată înainte de culcare.

Leacuri din cămară

Adăugarea de umiditate în alimente este ușoară. Pentru a face mâncarea uscată mai plăcută la gust, folosiți sos sau sucuri de carne. O gură uscată face ca mâncarea uscată să aibă gust de rumeguș. Consumul de apă pe parcursul mesei adaugă umiditate și sporește gustul. Consumând apă, vă veți îmbunătăți simțul gustului prin faptul că vă veți face gura mai hidratată.

Când trebuie să apelați la medic

O deficiență de gură uscată în stadiu incipient poate fi identificată de către medicul dentist în timpul unei consultații stomatologice obișnuite. O apă de gură sau un gel cu fluor poate fi recomandat în plus față de tratament pentru a vă proteja dinții. Dacă observați o erupție roșie și uscată în gură sau o lipsă de salivă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau medicului dentist. Cu cât vă adresați mai repede la tratament, cu atât mai bine, deoarece este mai simplu să remediați o problemă în fază incipientă.

După un tratament cu antibiotice sau după utilizarea unui inhalator pentru astm care conține steroizi, aftele se pot manifesta sub forma unei guri uscate. Dacă observați că aveți gura uscată ca urmare a unui medicament, anunțați imediat medicul dumneavoastră. De asemenea, poate indica diabet, imunodeficiență sau probleme hematologice, sau poate fi un simptom al acestora. Dacă aveți gura uscată din cauza unui medicament eliberat pe bază de rețetă, căutați un alt medicament sau ajustați cantitatea. Gura uscată și alte probleme care decurg din aceasta pot fi remediate dacă faceți acest lucru.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu