Alimente recomandate pentru o dantură sănătoasă

Fiecare persoană în parte își dorește să aibă un zâmbet sănătos și frumos, de aceea este firesc să îți îngrijești dantură și să îi impresionezi pe toți cei din jur atunci când zâmbești. Felul în care arată dantură noastră ne influențează încrederea în propria persoană, dar și modul de a socializa, motiv pentru care sănătatea și estetică orală trebuie să reprezinte o prioritate în viață noastră de zi cu zi. Probabil ai auzit vorba, ești cea ce mănânci ; asta e adevărat pentru dinți și gingii.

 

Majoritatea oamenilor nu înțeleg legătură strânsă care există între sănătatea orală și alimentele pe care le consumăm în fiecare zi. Starea de sănătate a danturii noastre joacă un rol foarte important în organismul nostru, iar o alimentație echilibrată ajută la obținerea unui stil de viață sănătos. Chiar dacă dinții noștri prezintă un nivel de smalț puternic, asta nu înseamnă că ei nu vor fi afectați de boală sau uzură de zi cu zi.

 

Degradarea danturii este o afecțiune des întâlnită, fiind responsabilă de următoarele simptome: senzație mare de durere, suferință fizică și în final, pierderea completă a dinților. Toate aceste aspecte sunt extrem de influențate de alimentele pe care le consumăm în fiecare zi, dar și de grija pe care o purtăm danturii printr-o igienizare constantă! Fii atent la rolul alimentației în apariția și extinderea cariilor.

 

Aceste mâncăruri cu zahar pe care le plăcem sunt plăcute și de bacteriile din gura noastră care cauzează carii și dureri gingivale. Diferența dintre un zâmbet sănătos și vizita unui dentist are legătura multă cu dieta ta. Chiar și cu o igienă orală bună (spălarea pe dinți de două ori pe zi, ața dentară) tot îți va fi greu să îți păstrezi dinții sănătoși pe un termen lung.

Dacă mănânci o varietate mare de alimente bogate în nutrienți din toate grupele de mâncare o să iți păstrezi dinții mai sănătoși. Asta înseamnă că dacă păstrezi o dietă balansată cu fructe, legume, mâncare proteică, calciu și multe altele o să ai un zâmbet și un corp sănătos.

Deci, ce mâncăruri sunt bune pentru dinți și gingii?

Cele mai bune mâncăruri pentru dinți sănătoși sunt fructele proaspete și legumele datorită nutrienților pe care acestea le oferă și beneficul de curățare a dinților. Apoi, avem mâncarea bogată în calciu precum laptele gras, iaurtul, cașcavalul, băuturi din soia, tofu, somon, migdale și legume cu frunze verzi închise care te ajută să îți faci dinții și corpul mult mai sănătoși.

Mestecând alimente crocante scoatem saliva, care împreună cu apă ajută la spălarea plăcii care cauzează bacterii și particulele alimentare.

Zahărul, principalul inamic al sănătății orale

Zahărul este cel mai mare dușman al sănătății orale, fiind vinovat de apariția și dezvoltarea cariilor dentare, dar și a altor afecțiuni. Bacteriile din interiorul gurii produc un acid organic în momentul în care alimentația noastră este bogată în zahăr, acestea contribuind la distrugerea lentă a smalțului, dar și la crearea cariilor dentare. De asemenea, bacteriile duc la multe alte probleme de sănătate pe care nu și le dorește nimeni, indiferent de vârstă sau sex!
Dietă modernă a zilelor noastre este formată din mult zahăr și alte ingrediente dăunătoare pe care bacteriile le transformă într-un acid care provoacă probleme majore dinților noștri.

 

Băuturi acidulate

Medicii dentiști ne sfătuiesc să înlăturăm toate băuturile cu acid, sucurile din fructe și energizantele din dietă noastră, deoarece acestea constituie o sursă mare de zahăr și acid. Cei care reușesc să adopte o dietă sănătoasă, fără aceste băuturi răcoritoare, se bucură de o sănătate orală mai bună, dar și de o stare generală îmbunătățită a organismului!

 

Alimente care protejează sănătatea dinților noștri

O veste bună! Dacă avem alimente care ne dăunează, pe partea cealaltă există și alimente care ajută la sănătatea danturii noastre, ceea ce înseamnă că te poți bucură de o masă sănătoasă și gustoasă în același timp fără să fii expus la prea multe riscuri de degradare a danturii tale.

 

Apa

Apa nu este ca ori ce altă băutură, pană acum este cea mai sănătoasă băutură. Corpurile noastre sunt făcute din peste 60% apă, iar menținându-ne hidratați ajutăm sistemul să distribuie nutrienți sănătoși, să eliminăm resturile, și să facem pielea mult mai frumoasă. Consumul de apă ajută dinții în a se păstra sănătoși în special dacă sunt fluorurați.  Apa curăță prin spălare particulele de mâncare și păstreaza nivelul de salivă ridicat.

Brânză

Dacă vei consumă brânză imediat după o masă în care ai mâncat alimente bogate în zahăr, această va ajută la prevenirea dezvoltării acidului care atacă sănătatea danturii. Lucrul acesta se datoareaza faptului că brânză stimulează salivă și este bogată în calciu. Este știut, de asemenea că aportul de calciu vă va întări dinții și oasele. Deci, numai beneficii.

Brânza este, de asemenea, una dintre cele mai bune mâncăruri pentru dinți sănătoși din aceste motive. În primul rând nu are mult zahăr și este bogată în calciu. Conține cazeină, o proteină folositoare pentru fortificarea smalțului dentar. Brânza, după cum am mai spus, are conținut ridicat de calciu, acest lucru fiind bun pentru menținerea densității oaselor. Brânza este ridicată și în conținut de fosfat, care ajută la balansarea nivelelor pH din gură pentru prevenirea smalțului dentar. Încă un motiv bun pentru care brânza este un bun prieten cu dinții noștri este că mestecând-o ajută la producția salivei care va elimina bacteria din gură.

Pe lângă o bună apă fluorurată, laptele este cea mai bună băutură când ne referim la sănătatea dinților. Acesta este bogat în calciu și alte elemente importante. Laptele ca și brânza micșorează nivelul de acid în gură și luptă cu descompunerea dinților. Iaurtul, și el, este bogat în calciu și prebiotice care ajută împotriva cariilor, infecțiilor gingivale și respirației urât mirositoare.

Lapte de vacă

Laptele de vacă are lactoză, o substanță care nu produce acid care să ne afecteze sănătatea orală. De asemenea, laptele de vacă are în compoziție foarte multe substanțe sănătoase, precum calciu sau fosfor. Acestea ajută la reducerea procesului de eroziune dentară.

Laptele matern

Laptele matern conține în jur de 7% lactoză, însă nu este la fel de bogat în calciu și fosfor așa cum este cel de vacă. Desigur, laptele de sân poate fi consumat cu mare încredere deoarece nu vine cu dezavantaje asupra danturii. Medicii specialiști le recomandă mamelor să aibă grijă cu perioada de alăptare pe timp de noapte sau pe perioade lungi, deoarece lucrul acesta poate duce la riscul de eroziune a danturii.

Mănâncă fructe și legume pentru un zâmbet sănătos

Care sunt cele mai bune alimente pentru dinți sănătoși? Unele dintre cele mai bune alimente pentru dinți sănătoși sunt fructele și legumele proaspete, datorită beneficiilor lor nutriționale și pentru sănătatea bucală. Fructele crocante și legumele crude, cum ar fi merele, morcovii și țelina, ajută la curățarea plăcii dentare de pe dinți și la împrospătarea respirației. Multe fructe și legume conțin o mulțime de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C, care ajută la protejarea gingiilor și a altor țesuturi, deteriorarea celulelor și infecțiile bacteriene. Pentru a avea dinți și gingii sănătoase în această vară, căutați aceste fructe și legume în magazine locale sau în piață.

Alimente bogate în fibre

Specialiștii sunt de părere că o dietă sănătoasă în fibre ajută la stimularea salivei care conservă sănătatea danturii. Include cu încredere în dietă ta semințe, broccoli, cereale naturale, pere, orz, zmeură, linte, fasole, anghinare, etc. Multe legume sunt benefice pentru dinți, deoarece necesită multă mestecare pentru a curăța suprafețele dinților. Alimentele crocante, ferme care conțin multă apă sunt grozave pentru curățarea dinților naturali, deoarece stimulează fluxul de salivă ceea ce ajută la curățarea particulelor de alimente și abacteriilor. Aceste legume proaspete crocante sunt de obicei pline cu unele dintre cele mai importante minerale și vitamine pentru gura ta.

Țelina este probabil cel mai apropiat lucru de ața dentară a naturii. Textura crocantă face un produs natural de curățare a dinților foarte eficient. Pe lângă faptul că are o mulțime de nutrienți, morcovii sunt, de asemenea una dintre marile legume care luptă împotriva cariilor. Morcovii conțin o mulțime de vitamina C, calciu și keratine care oferă toate beneficiile dentare. Consumul de morcovi proaspeți ajută de asemenea la curățarea dinților ca o periuță de dinți naturală. Atunci când sunt în combinație cu saliva morcovii ajută la spălarea bacteriilor care cauzează pete.

Verde cu frunze (spanac, salată verde, varză verde)

Verdețurile cu frunze sunt super sănătoase și bogate în calciu, acid folic și o mulțime de vitamine și minerale importante pe care dinții și gingiile dumneavoastră le iubesc. Verdețurile proaspete crocante din salate și sandvișuri ajută, de asemenea, la curățarea dinților.

Mere și pere

Un măr pe zi te va ține departe de medicul dentist? Poate că nu, dar cu siguranță va ajuta. Consumul de mere sau alte fructe fibroase dure poate ajuta la curățarea dinților, acestea cresc salivația, ceea ce poate neutraliza acizii citrici. În timp ce sucul de mere cu zahăr poate contribui la apariția cariilor dentare, merele proaspete provoacă mai puține probleme. Acest lucru se datorează faptului că mestecarea texturii fibroase a merelor stimulează gingiile, reducând și mai mult bacteriile care cauzează carii și crescând fluxul de salivă. Spre deosebire de multe fructe acide, perele crude sunt bune la neutralizarea acizilor din gură care provoacă carii.

Merișoare și stafide (proaspete sau fără zahăr)

Merișoarele sunt de asemenea, bogate în polifenoli (la fel ca și ceaiul), oferă beneficii antioxidante. Merișoarele proaspete sunt deosebit de eficiente în perturbarea procesului de formare a plăcii. Trebuie doar să știți că unele merișoare uscate ambalate conțin mult zahăr adăugat, care nu este atât de bun pentru dinți.

Există o percepție greșită precum că stafidele facilitează apariția cariilor. Cu toate acestea, un studiu sugerează faptul că compușii din stafide pot lupta de fapt împotriva cariilor dentare. Fitochimicele sunt antioxidanți care se găsesc în plante. Unul dintre cele cinci substanțe fitochimice identificate de studiu în  stafide este acidul oleanolic. În cadrul studiului, acidul oleanolic a făcut creșterea a două specii de bacterii orale: Streptococcus mutans, care cauzează carii și Porphyromonas gingivalis, care provoacă boala parodontală.

Substanțele chimice numite fitochimice, cum ar fi acidul oleanolic din stafide, suprimă creșterea bacteriilor orale asociate cu cariile și bolile gingiilor, potrivit studiului. „Fitochimicele din stafide pot aduce beneficii sănătății bucale prin combaterea bacteriilor care cauzează carii și boli ale gingiilor”, spune dr. Christine D. Wu , autorul principal al studiului.

Nuci

Nucile sunt dispun de multe beneficii pentru sănătate și pentru dinții tăi. Sunt pline de elemente importante precum calciul și fosforul. Mai ales benefice sunt migdalele, nucile braziliene și caju-ul care ajută la combaterea bacteriilor care duc la carii dentare. De exemplu, alunele sunt o sursă excelentă de calciu și vitamina D, iar migdalele oferă cantități bune de calciu, care sunt benefice pentru dinți și gingii. Nucile de caju sunt cunoscute prin faptul că stimulează saliva, iar nucile conțin totul, de la fibre, acid folic, fier, tiamină, magneziu, fier, niacină, vitamina E, vitamina B6, potasiu și zinc.

Ceai verde și negru

Ceaiurile verzi și negre sunt bogate în polifenoli și flavonoizi, antioxidanți pe care îi găsim și în diverse legume sau plante. Înlocuiește sucurile cu acid cu ceaiuri negre și verzi și beneficiază de avantaje majore pentru un zâmbet sănătos și strălucitor! Ai auzit de polifenoli? Polifenolii sunt o categorie de substanțe chimice care apar în mod natural în multe dintre alimentele și băuturile pe care le consumăm, inclusiv ceaiul și cafeaua. Acestea oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv rolul lor de antioxidanți, care pot combate deteriorarea celulelor, precum și efectele lor asupra reducerii inflamației și de a ajuta la combaterea cancerului. Ceaiurile verzi și negre sunt bogate în polifenoli și oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Ciocolată

Fie că îți vine să crezi că nu, adevărul este că o ciocolată fără zahăr are avantaje mari pentru sănătatea orală deoarece conține polifenoli. Totodată, ciocolată cu un conținut mult prea ridicat de zahăr trebuie evitată întotdeauna, ori dacă nu puteți, consumați-o în cantități foarte mici, de poftă.

Carne și pește gras

Cele mai multe alimente oferă cei mai importanți nutrienți menționați mai sus, iar mestecatul cărnii produce saliva. Mai multă salivă este bună, deoarece scade aciditatea în gură și spală particulele de alimente care duc la descompunere. Carnea roșie, peștele gras (cum ar fi somonul) și tofu conțin fosfor, un mineral important pentru protejarea smalțului dinților.

Căpșuni și alte fructe de pădure bogate în vitamina C

Știm cu toții că vitamina C este bună pentru organism datorită proprietăților sale antioxidante și pentru creșterea și repararea țesuturilor din toate părțile corpului. Acest lucru este valabil și pentru dinți. Colagenul din dentina dinților depinde de vitamina C pentru a-și menține rezistența și structura prin sinteză.

Căpșunile sunt pline de vitamina C, antioxidanți și, de asemenea, acid malic, care ar putea să vă albească dinții în mod natural. Asigurați-vă că dieta dumneavoastră include fructe și legume proaspete bogate în vitamina C, cum ar fi mere, pere, căpșuni, ananas, roșii, broccoli, ardei gras și castraveți.

Broccoli

Poate că nu sunteți un fan broccoli, dar luați în considerare că broccoli proaspăt nu numai că oferă doze mari de vitamina C și K care sunt importante pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea corectă a sângelui, dar ele sunt și produse de curățare naturale a dinților!

Kiwi

Kiwi este un alt fruct care oferă o concentrație foarte mare de vitamina C. Vitamina C întărește imunitatea prin creșterea producției de celule sanguine care distrug microorganismele străine. Aceste efecte duc la îmbunătățirea rezistenței împotriva infecțiilor în întregul corp, inclusiv a cariilor dentare.

Cartofi dulci

Cartofii dulci conțin o doză sănătoasă de vitamina A, care ajută la menținerea mucoaselor și a țesuturilor moi ale gingiilor. Vitamina A este, de asemenea vitală în menținerea proteinei cheratinei, un agent care promovează formarea smalțului dentar. Desigur, poate doriți să săriți peste toppingul de brânză  concentrat în multe calorii.

Usturoi și ceapă

Bine, poate că usturoiul nu este o soluție pentru respirație proaspătă. Totuși, alicina regăsită în usturoi are proprietăți antimicrobiene puternice, care pot ajuta la combaterea cariilor și în special a bolii parodontale. Din nou, poate nu este prima alegere pentru respirație proaspătă. Când este consumată crudă, ceapa are proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva unor bacterii care cauzează carii și boli ale gingiilor.

Cereale integrale

Deși este adevărat că carbohidrații simpli se pot lipi de dinți și pot contribui la formarea cariilor, nu este în cazul cerealelor integrale. Pâinea și pastele din grâu integral, orezul brun, fulgii de ovăz și alte cereale integrale sunt alegeri mai sănătoase, deoarece au carbohidrați complexi care oferă bacteriilor hrană mai puțin digerabilă pentru ca acestea să crească. În plus, oferă o mulțime de alți nutrienți care vă ajută în mod activ dinții și gingiile să rămână sănătoși.

Ciuperci shiitake

Aceste ciuperci au o aromă îndrăzneață și oferă proprietăți antimicrobiene pentru combaterea cariilor dentare. Cercetătorii de la Programul de Cercetare a Cariei Pediatrice Școala de Stomatologie au descoperit că ciupercile shitake conțin o polizaharidă numită lentinan, care previne creșterea bacteriilor în gură.

Echilibrul sănătos este cheia

Ca și în cazul sănătății generale bune, menținerea sănătății dentare bune înseamnă să consumați o varietate de alimente din fiecare dintre cele cinci grupe majore de alimente și să beți multă apă fluorurată. O dietă care promovează o bună sănătate orală nu se referă doar la alimentele pe care le consumi sau pe care le eviți când și cum le consumi este la fel de important. O modalitate de a vă proteja dinții este să consumați alimente crude la sfârșitul meselor. Astfel de alimente ajută la curățarea dinților și la masajul gingiilor și generează mai multă salivă pentru a spăla particulele alimentare suplimentare rămase după masă.

Potrivit Dr. Wu, „Secvențierea alimentelor, sau ordinea în care consumați alimente și băuturi, este importantă și poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Încercați să mâncați alimente care neutralizează acidul după o masă dulce sau un desert, acesta va preveni atacurile prelungite de acid la dinți și prin urmare, va ajuta la prevenirea cariilor. Cele mai bune exemple sunt laptele, ceaiul neîndulcit sau brânza”.

De asemenea, asigurați-vă că beți multă apă în timpul și după mese pentru a ajuta la îndepărtarea zaharurilor și a acizilor rămase din gustări și mese mai ales în aceste luni fierbinți de vară!

Încearcați o gustare mai sănătoasă

În loc să serviți alimente cu zahăr, bogate în carbohidrați sau acide pe parcursul zilei, mâncați aceste alimente doar în timpul mesei, pentru a minimiza timpul în care dinții sunt expuși la acid. În plus, organismul produce mai multă salivă pentru a ajuta la digerarea meselor mai mari, ceea ce spală mai multe alimente și ajută la neutralizarea acizilor nocivi înainte ca aceștia să poată ataca dinții. Încercați să mâncați câteva legume crude cu o gustare zilnică după o masă mai mare pentru a vă ajuta să vă curățați dinții.

Dacă vă gustările, alegeți ceva sănătos, cum ar fi fructele sau legumele sau o bucată de brânză. Alimentele care sunt consumate ca parte a unei mese dăunează mai puțin dinților decât consumul de multe gustări pe parcursul zilei, deoarece se eliberează mai multă salivă în timpul mesei.

Alege cu grijă

Dacă vrei să te bucuri de un zâmbet minunat, încearcă să ai mare grijă la sănătatea danturii tale. Alege o dietă sănătoasă în fiecare zi, consumă minim 2 litri de apă zilnic, iar rezultatele benefice nu vor întârzia să apară! Dacă totuși ai câteva probleme de început, poți utiliza produse pentru a trata sau preveni problemele dentare.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Un comentariu la „Alimente recomandate pentru o dantură sănătoasă”

  1. Dar ciocolata albă face mai puțin rău la diniți decât ciocolata neagră? Că mie imi place foarte mult să consum și să știu cum e mai bine.

    Răspunde

Lasă un comentariu