Totul despre coroanele dentare

O coroană dentară reprezintă o lucrare protetică care învelește partea vizibilă a dintelui. Dinții care au nevoie de coroane dentare sunt în general loviți, ciupiți sau și-au pierdut aspectul plăcut. Medicul dentist te va ajută să obții o culoare și o formă a coroanei dentare care să ți se potrivească în totalitate, așa că stai fără griji!

Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare

Având în vedere faptul că cea mai bună decizie se ia doar în cunoștință de cauză, în continuare îți prezentăm câteva informații utile despre avantajele și dezavantajele coroanelor dentare:

Avantaje

Ajută la eliminarea simptomelor neplăcute

Medicii specialișți recomandă instalarea unei coroane pentru a completă un tratament de restaurare a danturii, pentru reducerea și repararea stricăciunilor aduse smalțului, eliminarea cariilor dentare, infecțiilor sau a altor probleme orale.

Procedură simplă și rapidă

Chiar dacă pare dificil, adevărul este că această intervenție este o procedura simplă care nu are nevoie de mult timp. În doar două vizite se va rezolva totul!

Personalizate pe zâmbetul tău

Medicul dentist se va asigura că totul este în regulă și ți se potrivește perfect.

Au o durata mare de viață

În general, coroanele dentare țin între 5 și 15 ani. De asemenea, este important să fii atent la igienă dentară și să obiceiurile nocive pentru dinți.

Dezavantajele coroanelor dentare

Necesită intervenții asupra dintelui

Dacă intervenția are loc asupra dintelui natural, plasarea coroanei dentare presupune anumite intervenții ireversibile: pilire și lustruire.

Eforturi financiare mari

Nu este o soluție ieftină, iar costurile sunt destul de mari. Totuși, este mult mai bine să vă faceți o lucrare de îmbrăcare a dintelui cu o coroană de porțelan ori zirconiu în devafoarea degradării totale a dintelui, ca mai apoi singura soluție să fie implantul dentar. O coroană de porțelan pornește de la 100 de euro, iar una de zirconiu de la 200. Un implant dentar are preț de pornire de minimum 500 de euro, unde mai pui că și vindecarea cu implant dentar durează peste 5-6 luni. Discută cu medicul tău dentist!

Când ai nevoie de o coroana dentară?

–          Pentru protejarea unui dinte slăbit de anumiți factori;

–          Pentru resuararea formei și culorii unor dinți care sunt deja rupți sau care au suferit stricăciuni:

–          Pentru acoperirea cavitatilor mari care apar între dinți;

–          Pentru ajutarea la menținerea corectă a lucrărilor dentare;

–          Pentru a acoperi dinții care au o formă neregulată sau care sunt decolorați;

–          Pentru acoperirea unui implant dentar.

Tipuri de coroane dentare disponibile pe piață

Coroanele dentare pot fi din metal, porțelan combinat cu metal, ceramică, rășină sau alte materiale.

Coroane dentare din metal

Metalele care pot fi folosite sunt: aliaje din aur, aliaje de paladiu sau de bază. Acestea au avantajul de a fi cele mai durabile, deoarece rezistă la mușcături grele.

Coroane dentare din porțelan combinat cu metal

Acestea se potrivesc bine cu orice nuanță a danturii, de aceea pot fi folosite inclusiv pentru dinții din față. Chiar și așa, aceste modele contribuie la uzarea danturii adiacente.

Coroane dentare din rășină

Acestea sunt ieftine și au o durata de viață scăzută, fiind mai predispuse la rupere.

Coroane dentare din ceramică sau porțelan complet

Există opțiunea de a apela la coroane din ceramică sau porțelan. Această soluție asigura o potrivire bună de culoare și formă, fiind folosită des de cei care manifestă diverse alergii la metalul utilizat în primul tip de coroană.

Coroane din zirconiu

Acest tip este folosit des prentru dinții din față datorită culorii albe și rezistenței mari.

Coroane din ceramică cu schelet din aliaj de aur

Aurul nu se coroda niciodată. Un dezavantaj este prețul foarte ridicat.

Coroane din ceramică cu schelet din titan

Titanul este un material apreciat datorită durabilității și esteticii sale.

Coroane din ceramică cu schelet metalic simplu

Acest tip de coroana presupune integrarea ceramicii cu un metal simplu. Este o combinație folosită pentru dinții din față sau cei din spate.

Coroane din compozit

Sunt construite cu un schelet de susținere metalic, însă au o rezistență mai slabă. Un beneficiu este costul mic pe care îl necesită acestea.

Coroane acrilice

Acest tip de material este folosit pentru realizarea coroanelor dentare temporare, deoarece este ușor de utilizat și ieftin. Dezavantajul este dat de durabilitatea mică. Dar fiind ceva temporar, soluția este în regulă pentru raportul preț/calitate.

Coroanele dentare temporare vs cele permanente

Coroanele temporare pot fi făcute direct de medicul tău specialist pentru a acoperi mai multe defecte. În schimb, coroanele permanente sunt realizate într-un laborator specializat pe baza unor indicații precise.

Pregătirea dintelui și instalarea coroanei dentare

Procesul de montare a coroanei dentare necesită două vizite la medicul dentist, una are că scop examinarea sănătății orale, iar cea de a două are că obiectiv plasarea coroanei.

Etapă 1: examinarea și pregătirea dintelui

La prima vizită medicul dentist îți va recomandă să faci câteva radiografii pentru a observă informațiile utile cu privire la starea de sănătate a dinților. Dentistul îți va recomandă anestezierea locală, iar apoi urmează pilirea dintelui. În cazul în care lipsesc cantități mari de dinte, medicul poate recomandă plombe pentru umplerea spațiilor goale. Dentistul va trece mai departe la realizarea machetei pentru crearea unei coroane perfecte. Modelele vor fi trimise la laborator, iar apoi vei beneficia de un zâmbet frumos!

Etapă 2: plasarea propriu-zisă a coroanei dentare permanente

În general, această ședința durează mai mult decât prima. Medicul dentist se va asigura că produsul sosit din laborator respectă cerințele. De asemenea, există varianta că medicul să mai facă câteva ajustări. Plasarea se face după anestezierea locală, iar prinderea lucrării se face cu ajutorul unui ciment special.

Îngrijirea coroanei dentare (temporare sau permanente)

Aceste sfaturi sunt utile pentru toți cei care doresc să se bucure de siguranță și un zâmbet sănătos!

–          Evita cât mai des acele alimente care se lipsesc de dantură;

–          Mestecă pe partea opusă celei în care se află coroana dentară;

–          Evita mâncărurile țări;

–          Ai grijă de procesul de igienizare, folosește ață dentară, periuță de dinți și apă de gură cu atenție.

Probleme care pot apărea

Există cazuri în care pot apărea diverse probleme. Noi îți recomandăm să discuți cu medicul tău dentist!

Disconfort sau sensibilitate dentară

Este posibil să te confrunți cu sensibilitatea dentară după ce efectul de anestezie dispare. Medicul dentist îți poate recomandă să folosești o pastă de dinți special concepută pentru sensibilitatea dentară.

Ruperea coroanei dentare

Nu apare des, însă este posibil. Medicul stomatolog te poate ajută!

Dezlipirea coroanei dentare

Acesta este un alt risc rar, însă dacă ți se întâmplă, apelează cât mai repede la medicul tău stomatolog.

Căderea completă a coroanei dentare

În general această este o problema cauzată de o potrivire incorectă a lucrării. Apelează la medicul dentist care te poate ajută să îți rezolvi toate probemele de această natură.

Apariția reacțiilor alergice

Una dintre cele mai rare probleme este reprezentată de apariția alergiilor la amestecul de materiale. Medicul dentist are rolul de a verifică dacă prezinți acest risc!

Ce preț are o coroana dentară?

Prețul lucrării depinde de mai mulți factori, iar principalul factor se referă la calitatea materialelor utilizate în construcție. Discută cu medicul tău dentist și solicită-i părerea. Costurile unei coroane sunt cuprinde în general între 1000 și 2000 lei.

Concluzie

După cum ai înțeles, coroanele dentare pot fi soluția perfectă dacă vrei să îți îmbunătățești aspectul danturii, cât și funcționalitatea acestora. Discută în detaliu cu medicul tău dentist!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu