Amuzant sau nu? Cercetările științifice arată că în privința umorului există o clară diviziune pe sexe

Chiar dacă o femeie te-a privit nepasatoare, a ridicat din umeri și și-a dat ochii peste cap după ce a auzit una dintre glumele tale, nu te descuraja. Este posibil ca gluma ta să nu fi fost de o calitate suficientă. Umorul este un lucru misterios.

Există o diferență distinctă între sexe în ceea ce privește modul în care creierul reacționează la glume, potrivit unor cercetări științifice recente privind umorul. Această descoperire ar putea face lumină asupra diferențelor importante dintre sexe și a modului în care funcționează creierul acestora. De asemenea, va explica, poate, de ce este încă foarte dificil să găsești o soție care să înțeleagă de ce soțul ei, de obicei politicos, izbucnește în mod regulat într-un râs zgomotos în timp ce recită cu sălbăticie secțiuni întregi din filme de comedie.

Oamenii de știință au investigat umorul în profunzime și au descoperit diferențele dintre sexe în ceea ce privește procesarea umorului.

Studiul a fost realizat de un grup de oameni de știință (care, probabil, s-au bucurat de gluma potrivit căreia alți oameni de știință lucrau toată noaptea în laborator studiind o splină, în timp ce ei studiau umorul) de la Departamentul de psihiatrie și studii ale creierului de la Scoala de Medicină a Universității Stanford. Un grup de cercetători a analizat activitatea cerebrală ca răspuns la 70 de desene animate alb-negru vizionate de zece femei și zece bărbați așezați într-un scaner RMN, un aparat care nu este asociat în mod obișnuit cu umorul și distracția. Scanerul RMN a înregistrat activitatea cerebrală în timp ce subiecții priveau desenele și apăsau unul dintre cele două butoane pentru a indica dacă materialul li se părea sau nu amuzant. Cercetarea nu i-a învățat pe oamenii de știință cum să fie amuzanți. Este la fel de plictisitor ca și cum ai privi cum crește iarba. Cu toate acestea, acest studiu arată cum bărbații și femeile răspund diferit la umor – iar oamenii de știință consideră acest lucru semnificativ, deoarece umorul este considerat un proces superior de gândire la oameni, cu excepția cazului în care este vorba de Jerry Lewis.

Cercetatorii au demonstrat că femeile au abilități analitice mai bune atunci când vine vorba de umor. Datorită tendinței lor puternice de a gândi clar și analitic, femeile sunt mai predispuse să aprecieze o glumă. Potrivit acestui studiu, femeile iau mai repede o decizie dacă un desen este sau nu amuzant. Bărbații sunt mai receptivi la glume atunci când își folosesc mai mult creierul. Cea mai interesantă descoperire a studiului se referă la funcția sistemului de recompensă al creierului, care este stimulat atunci când râdem (sau când ne angajăm în alte activități care ne aduc o mare plăcere, cum ar fi câștigarea unui premiu sau a unei curse, sau când râdem de inteligența unei celebrități). Acesta este motivul pentru care unele periodice susțin că umorul este cel mai bun medicament – deși experții în medicină susțin că ghipsul este mai bun pentru pacienții cu oase rupte.

S-a observat o activitate crescută în zona de recompensă a creierului atunci când femeile au ales desene amuzante, în comparație cu cele care nu erau amuzante. Bărbații care au participat la studiu, pe de altă parte, au prezentat o activitate scăzută în centrul de recompensă atunci când au ales desene amuzante și o activitate stabilă. Cercetătorii consideră că aceste date susțin ipoteza lor conform căreia centrul de recompensă din creier răspunde în mod similar la primatele non-umane. Este destul de amuzant, dacă nu sunteți de sex masculin, desigur! Ce înseamnă toate acestea? Cercetătorii consideră că motivul pentru care există o diferență de umor între bărbați și femei se datorează așteptărilor și atitudinilor. Atunci când femeile din grupul de testare – și, prin extensie, femeile în general – nu se așteptau ca desenele să fie amuzante, erau sceptice, iar când râdeau, erau surprinse, se declanșa o „recompensă” în creier. Pe de altă parte, bărbații se așteptau să fie amuzați, iar când nu au fost, au devenit dezamăgiți.

Mulți cercetători consideră că există diferite moduri de a procesa umorul, ceea ce indică faptul că comportamentul masculin și feminin poate avea mai multe semnificații.Cercetătorii sunt capabili să găsească cuvinte impresionante pentru a descrie afirmații simple, demonstrând că oamenii de știință sunt capabili să găsească diverse semnificații pentru diferite tipuri de comportament. „Calatoria lunga spre Marte sau Venus, nu este necesara pentru a observa că bărbații și femeile percep lumea diferit”, scriu autorii, făcând referire la binecunoscuta carte despre diferențele dintre sexe.

Există o observație importantă în comunitatea de cercetători și pare destul de evidentă pentru oricine a petrecut ceva timp în acest mic loc pe care ne place să-l numim Pământ.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu