13 motive pentru o igienă orală corectă

Pe lângă faptul că provoacă probleme la nivelul cavității bucale, obiceiurile dentare și de îngrijire orală necorespunzătoare pot avea numeroase efecte dăunătoare asupra sănătății generale a unei persoane. Boala parodontală, de exemplu, poate fi legată de boli mai grave, cum ar fi atacurile de cord, bolile de inimă, diabetul și bronșita, care pot duce la deces.

O igiena orală corectă este importantă deoarece cavitatea bucală este plină de bacterii, iar dacă nu este controlată, aceste bacterii pot pătrunde în sânge și infecta diferite părți ale corpului. Iată câteva motive convingătoare pentru care nu ar trebui să neglijați acest aspect al existenței dumneavoastră.

1.      Economisirea banilor

O igienă orală corectă este un aspect important de luat în considerare, deoarece vă economisește o mulțime de bani pe care altfel i-ați cheltui pe tratamente și alte soluții medicale pentru a remedia afecțiunile de care suferiți. Acest lucru nu reprezintă însă un beneficiu direct pentru sănătatea organismului tău.

2.      Prevenirea respirației urât mirositoare

O igienă orală excelentă este probabil cea mai ușoară modalitate de a obține o sănătate orală excelentă, iar utilizarea unei periuțe de dinți în fiecare zi este una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru. A avea o respirație proaspătă vă oferă o calitate mai bună a vieții și vă permite să socializați mai eficient și mai plăcut.

3.      Previne si combate gingivita

Gingiile umflate și sângerânde sunt semnele uneia dintre cele mai grave afecțiuni orale, gingivita. Acumularea de placă bacteriană pe suprafețele dinților provoacă această afecțiune teribilă. Singura abordare eficientă pentru a combate gingivita este utilizarea periuței de dinți potrivite.

4.      Previne și luptă împotriva bolii parodontale

Inflamația gingiei poate duce la paradontoza (parodontoză, paradentoza sau paradontopatie), care deteriorează osul maxilar și duce la pierderea dinților. Boala parodontală este, de asemenea, adesea responsabilă pentru probleme de sănătate și mai grave, cum ar fi infecțiile, atacurile de cord și bolile de inimă.

5.      Previne și combate infecțiile

Bacteriile orale pot infecta organismul prin una dintre căile principale, cavitatea bucală. Atunci când bacteriile orale care nu mai pot fi controlate contaminează cavitatea bucală, acestea se răspândesc rapid în tot corpul și cauzează probleme grave de sănătate.

6.      Un risc scăzut de demență

Cercetătorii au descoperit că o igienă orală precară poate crește riscul de demență cu până la 30-40%. Medicii încă încearcă să determine cele mai bune soluții pentru a preveni o astfel de situație dificilă și există mai multe teorii cu privire la modul în care se produce acest lucru. Deocamdată, singura opțiune sigură este să vă păstrați o igienă orală decentă.

7.      Ajuta la mentinerea diabetului sub control

Atunci când bacteriile din cavitatea bucală pătrund în organism, acestea au un impact negativ asupra capacității sistemului imunitar de a regla nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la apariția diabetului de tip II. O igienă orală deficitară duce la scăderea eficienței insulinei în sânge, ceea ce duce la niveluri necontrolate de zahăr din sânge și, în consecință, la diabet de tip II. Diabetul este una dintre problemele pe care sistemul imunitar se luptă deja să le gestioneze.

8.      Protejează împotriva complicațiilor din timpul sarcinii

Este important ca femeile însărcinate să mențină o îngrijire orală excelentă pentru a se proteja atât pe ele însele, cât și pe copiii lor nenăscuți împotriva infecțiilor orale. Sănătatea orală a mamei este o componentă critică a sănătății atât a mamei, cât și a copilului nenăscut. Mamele care nu mențin o igienă orală adecvată pot transmite infecții bacteriene copilului lor și pot suferi complicații la naștere, cum ar fi greutatea mică la naștere sau travaliul prelungit, de exemplu. Deoarece infecțiile bacteriene afectează în primul rând cordonul ombilical și sângele din placentă, aceste probleme sunt cauzate.

9.      Boala Alzheimer poate fi diminuată

Atunci când igiena orală a persoanelor în vârstă este neglijată pentru o perioadă lungă de timp, apar probleme grave, cum ar fi boala Alzheimer. În plus, dacă igiena orală este neglijată pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate avea un impact negativ asupra creierului și poate crea condiții în care boala Alzheimer și alte afecțiuni sunt mai susceptibile de a se dezvolta, printre alte probleme.

10. Combaterea bronsitei

Este important de reținut că bronșita este destul de răspândită în rândul celor care nu se îngrijesc prea mult de sănătatea lor orală. Afecțiunea este cauzată de procesul de inhalare, care facilitează trecerea bacteriilor din gură în plămâni.

11. Boala pulmonară obstructivă cronică este combătută

De asemenea, fumatul face ca această afecțiune să fie mai eficientă, însă igiena orală precară joacă, de asemenea, un rol foarte important, deoarece tutunul contribuie la apariția bolilor gingivale și crește probabilitatea de a avea această afecțiune.

12. Petele dentare sunt îndepărtate

Pasta de dinți se bazează pe substanțe abrazive pentru a îndepărta tartrul nedorit de pe suprafața dinților. Pe lângă îndepărtarea petelor, aceste substanțe sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi consumate de persoanele care au un obicei de a consuma alcool sau tutun.

13. Protejarea smaltului

Atunci când igiena orală este neglijată, dentina sau alte părți interioare ale dinților pot fi deteriorate de factori de descompunere care sunt ținuți la distanță de smalț, un înveliș dur și rezistent. Smalțul nu va mai fi asistat atunci când igiena orală este neglijată, iar acesta este momentul în care apar de obicei cariile dentare.

Concluzie

După cum puteți vedea, igiena orală ar trebui să fie o preocupare importantă în viața de zi cu zi a fiecăruia. Problemele cauzate de această neglijență sunt extinse și nu am reușit să le enumerăm pe toate în acest articol. De aceea, vă încurajăm să discutați cu medicul stomatolog despre riscurile la care vă expuneți printr-o igienă dentară deficitară. Împreună, veți dezvolta o rutină de igienă dentară care vă va permite să aveți o existență mai plăcută și mai sănătoasă.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu