Întrebări frecvente

ÎNGRIJORĂRI LEGATE DE SEMNE / SIMPTOME ALE COPIILOR

Așa cum se poate constata și din multitudinea de semne și simptome din lista SILUAN, cancerul la copil poate debuta în mod absolut nespecific, sub masca aproape a oricăruia dintre simptomele banale întâlnite în mod frecvent în bolile copilăriei!

Dată fiind raritatea cancerului la copil (la 1 din 10.000 copii într-un an), probabilitatea însă ca un simptom nou apărut să se datoreze debutului unui cancer este infimă, indiferent că este vorba de febră, de ganglioni măriți sau de dureri de cap, membre sau ale altor părți ale corpului, ori de alte semne/ simptome sau schimbări în starea generală a copilului.

Pe de altă parte, ca în toate bolile rare cu simptome comune, riscul de a se întârzia diagnosticul este mare, tocmai pentru că, atâta timp cât boala este la început și simptomele sunt relativ bine suportate , există tendința de a trena elucidarea unui diagnostic sau chiar de a accepta ca inexplicabil și neimportant simptomul sau schimbarea respectivă.

În fapt , mai important decât natura anume sau localizarea unui simptom (febră, adenopatie, durere de cap, dureri de brațe sau picioare, umflături, semne neurologice, semne oculare, schimbări de comportament, etc) este următorul element comun al tuturor formelor de debut : caracterul progresiv/persistent ( > 2-3 săptămâni) și lipsa unei explicații probate/ sau lipsa de răspuns la intervențiile obișnuite pentru simptomele/schimbările observate!

În cazul simptomelor nespecifice (febra, durerea, alte simptome) este de mare ajutor să le puteți prezenta medicului curant cât mai clar definite, și pentru acesta este util să notați într-un jurnal elementele care caracterizează simptomatologia respectivă: când apare, dacă există ritmcitate sau nu, durată, intensitate, caracter subiectiv al senzației / comportamentului observat (folosiți exact cuvintele copilului sau reproduceți gesturile pe care le face atunci când are simptome); circumstanțe de apariție/agravare/ușurare ( dacă exista factori precipitanți ca de ex : mesele, efortul fizic, etc).

Prin urmare, pentru a se pune un diagnostic neîntârziat în cancerele copilului următoarele două mesaje sunt fundamentale pentru orice părinte:

  • ACUZELE COPILULUI NU SE IGNORĂ!
  • ORICE SIMPTOM / SCHIMBARE PERSISTENTĂ ȘI INEXPLICABILĂ ÎN STAREA GENERALĂ / COMPORTAMENTUL COPILULUI TREBUIE RAPORTATĂ MEDICULUI ȘI EXPLORATĂ SISTEMATIC PÂNĂ LA LĂMURIREA CAUZEI!

UNDE SĂ MĂ ADRESEZ?

Ca în toate afecțiunile, indiferent care este problema pe care o observați la copil, este important să o semnalați medicului Dvs de familie/pediatru care o va aborda sistematic, începând cu eliminarea rațională și rapidă a cauzelor frecvente (cu probabilitate mare).

În cazul în care problema persistă chiar după un tratament corect și conștiincios este important să vă adresați din nou medicului (aceluiași medic!) pentru evaluarea unor cauze mai rare (mai puțin probabile). Dacă explorarea simptomatologiei necesită consulturi multiple, mai mulți medici/mai multe specialități, asigurați-vă că există un medic curant (de familie/pediatru) care să integreze toată informația medicală referitoare la problema dvs, care să fie la curent cu toate consulturile și investigatiile făcute și să le pună "cap la cap" .

Din păcate nu sunt puține cazurile de întârzieri fatale de diagnostic, care s-au datorat "turismului medical" adică, datorită persistenței problemei, familia s-a adresat de fiecare dată altui medic, pornindu-se mereu de la zero sau pe câte o altă pista.

În situația în care simptomele persistă după tratamentul prescris inițial și/sau fără a se ajunge la o explicație clară / un diagnostic cert, nu ezitați să împărtășiți îngrijorările Dvs medicului de familie/pediatrului care se ocupă de caz și să solicitați un consult de specialitate oncopediatric.

În România există centre de oncologie pediatrică în toate regiunile țării, majoritatea acestora având capacitatea de a diagnostica toate formele de cancer la copil. Lista și modalitățile de contact pentru Centrele de Oncopediatrie din România este disponibilă în secțiunea Servicii de specialitate a Portalului de oncopediatrie.

POATE FI CANCERUL LA COPIL PREVENIT?

Din cauza diferențelor majore care există între cancerul la copil și cel al adultului (vezi tabelul de mai jos), nu putem vorbi despre prevenție așa cum este ea înțeleasă ca preîntâmpinare a unei îmbolnăviri prin intervenții medicale sau comportamente sănătoase și nici despre o detectare precoce (adică înainte de apariția simptomelor).

  COPIL ADULT
Detectare în absența simptomelor prin aplicarea de teste (screening populațional) Imposibil Posibil( cancerul de col uterin prin testul Papanicolau sau cancerul de san prin mamografie)
Cauze/ factori de risc Nemodificabili : factorii de mediu și de comportament au rol neglijabil, rolul cel mai important revenind geneticii Modificabili: factorii de mediu și de comportament personal au rol important
Prevenție( teste sau intervenții medicale / de comportament) Impact minor Impact major( ex stilul de viață sănătos, vaccinarea HPV, etc)
Rata de vindecare Mare Mică

Aceasta nu invalidează beneficiile deprinderii din copilărie ale unui stil de viață sănătos, care va contribui la prevenirea unui cancer în viața de adult, și care în plus este o miză critică pentru supraviețuirea după un cancer în copilărie.

Chiar dacă nu există teste recomandate pentru depistarea cancerului sau a unor stări precanceroase în populația generală a copiilor care nu au nicun fel de simptome, există totuși o categorie de persoane cu risc crescut și în rândul copiiilor :
 

  • boli genetice ( de ex: sindrom Down, neurofibromatoză, sindromul Li-Fraumeni )
  • existența unui cancer în istoria personală
  • tratamente imunosupresive după transplant sau după un cancer, sau alte situații de imunosupresie (SIDA) care trebuie supravegheate de oncologul pediatru

CUM MĂ POT IMPLICA?

Este foarte simplu să ajuți la răspândirea mesajului. Cât mai mulți oameni trebuie să știe: descoperit la timp, cancerul la copil se poate vindeca!

Dacă ai un blog, site sau profil de Facebook poți folosi una din imaginile de pe site-ul nostru pentru a răspândi mesajul campaniei. Copiezi codul imaginii și aceasta va fi afișată în zona dorită de tine sau pe wall-ul paginii tale de Facebook.

Contul tău de Facebook poate fi un canal foarte bun de răspândire a mesajului. Vino pe pagina noastră de Facebook , învinge monștrii și descoperă poveștile unor copii învingători. Nu uita să îți inviți și prietenii să dea "Like" paginii pentru a cunoaște, la rândul lor, mesajul campaniei.

Dacă folosești Twitter, poți da linkul către site-ul www.zambetpentruviitor.ro pe contul tău. Le poți spune celor care te urmăresc pe Twitter de ce este important ca la depistat la timp, cancerul la copii se poate vindeca!.

Participă la evenimentele Zâmbet pentru Viitor și te vei informa mult mai ușor asupra cauzei noastre!